Vakcina protiv zavisnosti od cigareta
Piše: Marko Stankovi - Svi tekstovi ovog autora/ke
24 Jul , 2010 - 6:57:06 AM

cigareta-400.jpg

GLASAJTE
Vrlo je lako postati zavisnik - da li su u pitanju cigarete, alkohol ili moda tee droge, svi smo mi podloni zavisnosti. Od kad znate za sebe roditelji, prijatelji i mediji vam svakodnevo skreu panju na opasnosti koje prete od cigareta, alkohola i raznih droga. Iako veina nas smatra da smo dovoljno jaki da odolimo ovim iskuenjima, u stvarnosti nismo ni svesni da smo svi mi u neku ruku zavisni od neega. Ako nisu u pitanju alkohol, cigarete ili droga, onda je su to kafa, gazirana pia ili moda fizika aktivnost.
Naravno u idealnom svetu niko od nas ne bi bio rob alkoholu, drogi ili cigaretama, ali naalost zavisnost je deo naeg drutva i da bi opstali moramo aktivno da se borimo protiv svih vrsti zavisnosti.

Jedan od najrasprostranjenijih vrsta zavisnosti je zavisnost od cigareta/duvana. Iako svi mi sada znamo da je duvan tetan po zdravlje, nai roditelji nisu imali pojma kakve sve opasnosti vrebaju iza ugla kada je u pitanju duvan. Poznato je da su glavni glumci u nekim od reklama za cigarete u prvoj polovini prolog veka bili upravo doktori, koji su svojim pacijentima preporuivali cigarete za smirivanje ivaca. Puenje nije bilo zabranjeno u bolnicama i doktorskim kancelarijama. Svi su manje vie tolerisali dim od cigareta jer jednostavno nisu znali koliko on moe da teti zdravlju.

Neki uspeju posle samo jednog pokuaja, dok drugi ve godinama neuspeno ostavljaju cigarete

Na svu sreu zahvaljujui obrazovanju stanovnitva sada veina ljudi razume tetnost duvana i mnogi se aktivno bore da iskorene ovu vrstu zavisnosti. Ako ste ve pokuali da prestanete da puite, ili znate nekoga koji je pokuao, onda vrlo dobro znate da ovaj proces nije nimalo lak. Treba dosta volje i dosta pomoi od strane porodice i prijatelja. Neki uspeju posle samo jednog pokuaja, dok drugi ve godinama neuspeno ostavljaju cigarete na svakih par meseci. ta ako vam kaem da je mogue ostaviti cigarete uz pomo vakcine?

Da, upravo tako. Biofarmaceutska kompanija Nabi iz Rokvila (u amerikoj dravi Merilend) ve par godina radi na vakcini protiv zavisnosti od puenja, NicVAX (Nicotine Conjugate Vaccine). Da bi razumeli kako ova vakcina zapravo spreava zavisnost od puenja, moramo prvo u kratko objasniti kako nae telo postaje zavisno od duvana. Molekuli nikotina su vrlo mali, i vrlo brzo posle udisaja preko krvi nau svoj put do mozga, gde zatim vrlo brzo stimuliu oslobaanje supstance (dopamin) koja nas ini srenim i oputenim. Naravno, nae telo oboava dopamin i non-stop eli jo. Upravo zbog toga puai dobijaju elju da zapale cigaretu, jer e ta cigareta stimulisati oslobaanje dopamina i tako usreiti puaev mozak.


NicVAX je vakcina koja stimulie nae telo da stvori antitela koja imaju mogunost da se veu za male molekule nikotina i samim tim poveaju njihovu ukupnu masu. Ovako "oteali" molekuli nikotina ne mogu da prodru u cirkulaciju mozga i samim tim ne mogu da stimuliu oslobaanje dopamina. Tako da, ako nema vika dopamina, onda se i rizik od zavisnosti znaajno smanjuje.

Vakcina je trenutno u 3. fazi klinikih ispitivanja i u narednih par godina moemo oekivati prve rezultate koji e nam rei da li je ova vakcina uspena u spreavanju zavisnosti od puenja.

Za vie informacija posetite sajt kompanije Nabi.

Foto:
Flickr

Licenca:
Creative Commons


Tagovi: Zdravlje Cigarete Nabi NicVAX Vakcina Zavisnost


Pošalji tekst prijatelju
Štampaj
© Ovaj tekst je vlasništvo sajta MAKSIMALNO.com

Vrh strane

Poslednjih 40 lanaka
Zdravlje
OSTALI TEKSTOVI
Teretana
Arena
Hi-tech
Seks
Zdravlje
Lifestyle
Zabava
MaxBioskop


PC PRESS Top 50 markica