Sve u svoje vreme

dorucak_1.jpg
Piše: prof. Aleksandar Mihailović

Jedna starogrčka izreka o zdravoj ishrani kaže: „ Doručkuj sam, ručak podeli sa prijateljem a večeru daj neprijatelju“. Ovde leži osnova jednog pravca razmišljanja u dijetetici, koja preporučuje obimnije obroke pre podne, a sve lakše i lakše obroke, kako se dan bliži kraju.
27 Jul , 2008 - 4:21:03 PM


To beer or not to beer (večita dilema)

Piše: prof. Aleksandar Mihailović

Vrućina je gotovo nepodnošljiva. Sa asfalta koji se topi, na klimi koja se definitivno promenila stižu poruke sa bilborda: da ti ''držiš ključ'', da ''muškarci znaju zašto'', da ''jesi ili nisi Lav'' i još nekoliko u podsvest urezanih slogana. Na televiziji svakih pet minuta reklame za pivo. Hladno, ''oznojeno'' kako se u žargonu kaže, tek izvađeno iz ledene vode ili nekog friza. Osećate svežinu pri samoj pomisli na ovu penušavu tečnost. Kroz poluotvorene oči tonemo u reklamu i identifikujemo se sa akterima. Da li nam se nudi rešenje za ovu tropsku žegu, da li je to spas za žedna usta? Da li ... 
17 Maj , 2008 - 8:36:08 PM


Proteinski mitovi

Piše: prof. Aleksandar Mihailović

Za mit kažu da je široko rasprostranjena ali netačna tvrdnja, osoba ili ideja. Urbani mitovi su raširena stvar i mnogo puta ih sami prenosimo i širimo, jer bi se čak i zakleli u istinitost tvrdnji koje govorimo, ali nismo u stanju da ih proverimo osim što znamo da nam ih je rekla bliska ili pouzdana osoba ili neko u čiji autoritet ne sumnjamo. Od mnoštva materijala za „Mythbusthers®“-e, jedan nije toliko zanimljiv širokoj publici, ali jeste ljudima koji se brinu za svoju ishranu,  vežbačima entuzijastima ili ljudima čiji posao zavisi od toga.

26 Feb , 2008 - 4:45:52 AM


Beta-alanin

Piše: prof. Aleksandar Mihailović

Nova zvezda je u usponu, ili novi ''kreatin'' kako reklameri vole da kažu za preparat koji će dostići domete kreatina, po popularnosti, efikasnosti i naravno prodaji. Uzbuđenje koje se diže kod potencijalnih kupaca je uobičajena stvar u marketingu i nije uvek srazmerna upotrebnoj vrednosti, koju tek treba da dokaže vreme i naravno, po mogućstvu, nezavisna istraživanja. Naviknuti na brojna razočarenja, kada su suplamenti u pitanju, oprez je nužan, makar da nam sačuva neki dinar u džepu. Ovog puta je, izgleda, prašina podignuta sa razlogom.

26 Nov , 2007 - 12:16:01 AM


Metode za povećanje pokretljivosti

Piše: prof. Miroslav Marković

Postoje veliki broj metoda za povećanje pokretljivosti i neke od njih ćemo navesti u daljem tekstu.24 Nov , 2007 - 9:19:40 PM


L-arginin

Piše: prof. Aleksandar Mihailović

Uzimanje izolovanih aminokiselina je staro koliko i moderan bodibilding. Predpostavka da će jedna aminokiselina u većoj koncentraciji napraviti izvesnu promenu u organizmu je osnovana. Samim tim, što su izvesne aminokiseline prekursori ili materijali od koga se prave druge, za izgradnju mišića važne supstance poput enzima, hormona i sl., daje nam za pravo da predpostavimo da će uzimanje specifične aminokiseline izazvati željeni tok reakcija. Jedna od aminokiselina, sa kojom se dosta eksperimentisalo je L-arginin.

7 Nov , 2007 - 8:13:20 PM


Anaerobni prag

Piše: prof. Miroslav Marković

Najčešći način doziranja intenziteta vežbanja usmerenog na razvoj aerobnih sposobnosti – aerobne izdržljivosti, je doziranje na osnovu anaerobnog praga. Aerobni procesi predstavljaju potpunu oksidaciju ugljenih hidrata ili masti, pri čemu kao sporedni produkti ostaju ugljen dioksid i voda. Oni se jednostavno eliminišu iz organizma, tako da aerobni procesi mogu da traju veoma dugo. Kod vežbanja većim intenzitetom uključeni su i anaerobni procesi pri kojima kao sporedni proizvod ostaje mlečna kiselina, i to je ima više što su ovi procesi intenzivniji.
7 Avg , 2007 - 11:28:30 PM


Shuttle Run Test

Piše: prof. Miroslav Marković

Šatl ran test je jedan od testova za procenu aerobne sposobnosti koji se zasniva na maksimalnom utrošku kiseonika. Ovaj test je test višestepenog progresivnog opterećenja, povratnim trčanjem na 20 metara. Ovaj test spada u okvir baterije Eurofit testova za procenu fizičke i radne sposobnosti odraslih Evropske unije.

12 Jul , 2007 - 6:36:44 AM


Povećanje pokretljivosti - istezanje

Piše: prof. Miroslav Marković

Vežbe za povećanje pokretljivosti drugačije se nazivaju vežbama istezanja. Obim vežbi istezanja izražen je dužinom trajanja – što duže traje veći je efekat. Intenzitet je izražen veličinom sile koja i da bude optimalan – umeren. Najveći efekat se postiže kada je sila istezanja umerena a trajanje istezanja dugo.
22 Jun , 2007 - 3:43:16 AM


Kako upropastiti sve u samom početku

Piše: prof.fiz.kul. Aleksandar Mihailović

Izbacite odmah sve ugljene hidrate - Početnička greška kod svih koji startuju sa dijetom i vežbanjem istovremeno. Ukoliko se zaista odlučite za dijetu bez ugljenih hidrata (na primer Etkinsonova dijeta, pilotska dijeta i sl.), organizmu je potrebno vreme da se prebaci na masti kao glavni izvor energije. Ukoliko se odmah krene  i sa vežbanjem, organizam se ponaša po uobičajenom obrascu trošenja energetskih rezervi.

13 Jun , 2007 - 12:14:08 AM


<< prethodna sledeæa>>

Poslednjih 40 članaka
Teretana


OSTALI TEKSTOVI
Teretana
Arena
Hi-tech
Seks
Zdravlje
Lifestyle
Zabava
MaxBioskop


PC PRESS Top 50 markica