To beer or not to beer (večita dilema)
Piše: prof. Aleksandar Mihailović - Svi tekstovi ovog autora/ke
17 Maj , 2008 - 8:36:08 PM

pivo01.jpg

GLASAJTE
Vrućina je gotovo nepodnošljiva. Sa asfalta koji se topi, na klimi koja se definitivno promenila stižu poruke sa bilborda: da ti ''držiš ključ'', da ''muškarci znaju zašto'', da ''jesi ili nisi Lav'' i još nekoliko u podsvest urezanih slogana. Na televiziji svakih pet minuta reklame za pivo. Hladno, ''oznojeno'' kako se u žargonu kaže, tek izvađeno iz ledene vode ili nekog friza. Osećate svežinu pri samoj pomisli na ovu penušavu tečnost. Kroz poluotvorene oči tonemo u reklamu i identifikujemo se sa akterima. Da li nam se nudi rešenje za ovu tropsku žegu, da li je to spas za žedna usta? Da li ... 
Srećom, reklame ne traju dugo. Zrno zdravog razuma mora da odnese prevagu. Šta ''čika doktori'' preporučuju leti? Vodu, samo ili uglavnom vodu. A gde se tu uklapa pivo? Gde su tu svi oni srećni likovi koji se dave u peni zlatne tečnosti i sa nama dele zadovoljstvo svakog gutljaja? Ako verujete u deda Mraza, onda su i reklame o.k. Šalu na stranu. Većina nas muškaraca i dobar deo ženske populacije voli pivo, zašto bi to krili? Nema potrebe da budemo toliki licemeri i da dižemo hajku na alkohol, kada ni jedna prohibicija nije dala rezultate (osim možda u Skandinaviji, ali Vikinzi su posebna sorta). Leto često stavlja znak jednakosti sa hladnim pivom, ali ove nenormalne vrućine zahtevaju  promenu u ponašanju i životu uopšte. Svaka kap vode u organizmu znači život u malom i milioni hemijskih procesa se odigravaju u toj vodi, a koliko je u sebi imamo, toliko uspešno i funkcionišemo. Nije problem napiti se vode, bubrezi će izbaciti sav nepotreban višak i to je to. Ali šta se dešava kada uz vodu unesemo i alkohol, u obliku bilo kog alkoholnog pića? Bubrezi će i onda izbaciti vodu, ali ovoga puta će količina vode u organizmu biti manja od idealne. Drugim rečima, svako alkoholno piće je i diuretik, u isto vreme. To većina nas zna, bar iz iskustva. Problem nije toliki da bi se oko njega dizala prašina, osim u slučajevima tropskih vrućina, kada osećamo da organizam reaguje na poseban način. 

Da li je sledeće pivo rešenje ili ne? Bojim se da je odgovor negativan.

Samo održavanje životnih funkcija je prilično otežano, gubitak vode tokom održavanja telesne temperature je veliki. Nikome ne pada na pamet da se junači na podnevnom suncu, osim ako ga neka muka ne prisiljava na to. Samo telo nas opominje na to šta je dobro, a šta ne. I onda se dešava trenutak nepažnje, uzimamo bilo šta hladno, a ima li šta lepšeg od hladnog piva? I počinje karambol u organizmu. Žeđ se gasi u momentu, ali se pali uskoro, sa još većim žarom. Potrebna voda je već na putu za bubrege, a mi osećamo potrebu za novom. Da li je sledeće pivo rešenje ili ne? Bojim se da je odgovor negativan. Na nezvaničnih +40 (i nešto) ljudi koji nisu navikli na večitu vrućinu, ne znaju kako da funkcionišu normalno. Ova klima je za nas nova i nemamo vekovnih iskustava u borbi sa vrućinom, poput naroda koji su južnije od nas. U njihovim kulturama je alkohol uglavnom zabranjen, ovde aludiram na arapsku populaciju, gde se to verski ne toleriše, sa vrlo praktičnim aspektom, s obzirom na klimu. Tamo gde se alkohol konzumira, to se radi na vrlo specifičan način. Mediteranski narodi, koji piju vino, to čine na poseban način u letnjem periodu. Prvo, vino se razblažuje sa vodom, bar u odnosu 1:1, zatim pije se u hladovini, lagano i u trenucima odmora. Nema pijenja na suncu i plaži, neposredno posle fizički aktivnosti, ma koliko one bile zabavne i pogotovo se ne piju čista pića. Ovde nastupa mala kolizija sa onim što je na reklamama, ali zar moramo da verujemo svemu što vidimo? Iskreno, još je gora situacija sa reklamama za gazirane sokove, koji su lošija alternativa u gašenju žeđi, ali vratimo se na stara dobra alkoholna pića. Nema piva, vina i drugih alkoholnih napitaka na vrućinama, pogotovo ako smo direktno izloženi Suncu i ako radimo neki fizički posao.


Dotakli smo prvi problem, koji je vezan za vodu. Drugi problem se tiče učinka alkohola direktno, a ne posredno, kao diuretika. To što primećujemo da nas piće brže ''hvata'' na vrućini poseban je problem. Kada organizam radi punom parom, i kada se sve ubrzano odvija, i omamljenost alkoholom je brža, naravno. U prilog tome često ide i činjenica da alkohol ide na prazan stomak, jer slabo ko može da jede na velikim vrućinama, a podsećanja radi, želudac može direktno da apsorbuje samo vodu i alkohol, pa je i brzina dospevanja ovih supstanci maksimalna.
    Treća, ali ne i najmanje važna činjenica, ljubiteljima zdravog izgleda je značajna kalorijska vrednost alkohola. Alkohol se metaboliše u organizmu kao i druge energetske supstance, samo što je kalorijska vrednost alkohola 7 kalorija po gramu. Ugljeni hidrati daju 4,2 a masti 9,1 kaloriju po gramu. Sedam kalorija po gramu alkohol svrstava u energetski vrlo jake supstance. Nije ni čudo što se razmišlja o alkoholu kao alternativi benzinu. Jedini problem je to što motori mnogo efikasnije sagorevaju alkohol od mitohondrija u našim ćelijama. I to energije što se unese predstavlja prazne kalorije, tačnije veća je šansa da će nas alkohol ugojiti, nego što će nam dati korisnu energiju. Sve dijete sveta ograničavaju unos alkoholnih pića ili ih potpuno zabranjuju, što je češći slučaj. Čak i u hladnim danima treba biti oprezan sa alkoholnim pićima, jer uz njih ide i dosta ugljenih hidrata, najčešće u formi prostijih šećera (ovde je na prvom mestu pivo, a neposredno uz njega je i vino) što povećava ukupan kalorijski unos, a daje samo ''prazne kalorije''. Pivo i vino se u kategorizaciji namirnica svrstavaju u hranu, pa im tako i treba pristupati. Francuzi, kao najveći konzumenti vina spadaju i u najvitkije nacije na svetu. Dakle, možete imati i ''jare i pare''. Samo da znate da su američki naučnici našli tajnu njihove vitkosti- uprkos vinu, kroasanima, pašteti i sl. Tajna se sastoji u tome da francuskinje jedu obroke koji su 8 (osam) puta (!) kalorijski manji nego obroci amerikanki. Toliko o umerenosti.
    ''Ključ'' celog problema je da treba biti ''lav'' i savladati neke porive, jer ''muškarci znaju zašto'' ne treba piti na vrućinama. Bar sačekajte hladnije vreme. Živeli!

photo: izvor
licenca: cc 2.5


Tagovi: pivo

KOMENTARI (strana 2 od ukupno 2)
Victoria kaze:
Postavljeno: 522 dana
Ja -- jag upprepar om vad andra sagt, men det e4r vitkgit: Om du e4r gravid och dricker sprit till den grad att du har en, eller tve5, promille i blodet se5 har ditt barn mf6jligen ockse5 en eller tve5 promille i blodet -- vilket e4r oerhf6rt mycket skadligare ff6r ditt barn e4n ff6r dig. Om du ammar och dricker till den grad att du har en eller tve5 promille i blodet se5 har mjf6lken inte mer e4n se5 -- vilket e4r en helt och he5llet ff6rsumbar me4ngd. Som Johan pe5pekar se5 har filmjf6lk, eller ff6r den skull apelsinjuice som ste5tt en dag i kylske5pet, lika mycket eller mer alkohol. Alkohol e4r ff6r f6vrigt ett kroppseget e4mne. Vissa mediciner etc, innnehe5ller dock se5dana e4mnen som e4r skadliga, je4mff6rt med kroppsvikten, e4ven i sme5 koncentrationer. Det e4r inte se5 je4vla sve5rt att fatta. ... wnutno ... [url= ... irfbtbagse ... ]irfbtbagse[/url] [link= ... lzlgyqjld ... ]lzlgyqjld[/link]
Sibusiso kaze:
Postavljeno: 524 dana
Tack ff6r alla svar. Min fre5ga ge4llde just hur ke4nslig man blir efter att ha varit avhe5llsam se5 le4nge (le4ngre e4n i alla fll jag varit sedan jag bf6rjade dricka<a href=" ... ytmfuk ... "> aolhokl</a> i tone5ren). Jag e4r en smula orolig f6ver att min toleransnive5 ska ha e5terge5tt till hur den var innan dess.Och jag vet att<a href=" ... ytmfuk ... "> aolhokl</a>halten i brf6stmjf6lken e4r ff6rsumbar e4ven vid reje4l berusning. I det senare fallet kan man e5 andra sidan sannolikt inte he5lla i barnet tillre4ckligt stadigt ff6r att kunna amma se5 det bf6r ff6rmodligen undvikas e4nde5. Om man tror att man kommer bli full e4r rimligen urpumpning/erse4ttning och pappaansvar en be4ttre lf6sning. Ff6rresten se5 finns det inte alls ne5gon forskning som visar att me5ttligt<a href=" ... ytmfuk ... "> aolhokl</a>intag under graviditet e4r farligt heller (vilket e4r anledningen till att de flesta ve4stle4nder utom Sverige och USA har riktlinjer om just me5ttlighet snarare e4n total avhe5llsamhet). De svenska bedf6mningarna grundar sig pe5 just att man kan inte bevisa att det e4r ofarligt, samt den sociala ide9n att om man se4ger att ett glas ne5gon enstaka ge5ng e4r okej se5 kommer vissa gravida vara se5 oansvariga att de super hejvilt (vilket e4r bevisat skadligt!).
Irfant kaze:
Postavljeno: 526 dana
Such a pretty oitfut...I love the skirt. And there's something about wearing tights with a skirt/dress that gives the oitfut a sense of completion. Living in Ireland though tights are more of a necessity than an option!! Sounds you'd a lovely weekend. ... theheadlessmannequin ... ... ubqphrun ... [url= ... wtuaztrkmn ... ]wtuaztrkmn[/url] [link= ... zrlamtgpg ... ]zrlamtgpg[/link]
 
image verification 


Pošalji tekst prijatelju
Štampaj
© Ovaj tekst je vlasništvo sajta MAKSIMALNO.com

Vrh strane

Poslednjih 40 članaka
Teretana
OSTALI TEKSTOVI
Teretana
Arena
Hi-tech
Seks
Zdravlje
Lifestyle
Zabava
MaxBioskop


PC PRESS Top 50 markica