To beer or not to beer (večita dilema)
Piše: prof. Aleksandar Mihailović - Svi tekstovi ovog autora/ke
17 Maj , 2008 - 8:36:08 PM

pivo01.jpg

GLASAJTE
Vrućina je gotovo nepodnošljiva. Sa asfalta koji se topi, na klimi koja se definitivno promenila stižu poruke sa bilborda: da ti ''držiš ključ'', da ''muškarci znaju zašto'', da ''jesi ili nisi Lav'' i još nekoliko u podsvest urezanih slogana. Na televiziji svakih pet minuta reklame za pivo. Hladno, ''oznojeno'' kako se u žargonu kaže, tek izvađeno iz ledene vode ili nekog friza. Osećate svežinu pri samoj pomisli na ovu penušavu tečnost. Kroz poluotvorene oči tonemo u reklamu i identifikujemo se sa akterima. Da li nam se nudi rešenje za ovu tropsku žegu, da li je to spas za žedna usta? Da li ... 
Srećom, reklame ne traju dugo. Zrno zdravog razuma mora da odnese prevagu. Šta ''čika doktori'' preporučuju leti? Vodu, samo ili uglavnom vodu. A gde se tu uklapa pivo? Gde su tu svi oni srećni likovi koji se dave u peni zlatne tečnosti i sa nama dele zadovoljstvo svakog gutljaja? Ako verujete u deda Mraza, onda su i reklame o.k. Šalu na stranu. Većina nas muškaraca i dobar deo ženske populacije voli pivo, zašto bi to krili? Nema potrebe da budemo toliki licemeri i da dižemo hajku na alkohol, kada ni jedna prohibicija nije dala rezultate (osim možda u Skandinaviji, ali Vikinzi su posebna sorta). Leto često stavlja znak jednakosti sa hladnim pivom, ali ove nenormalne vrućine zahtevaju  promenu u ponašanju i životu uopšte. Svaka kap vode u organizmu znači život u malom i milioni hemijskih procesa se odigravaju u toj vodi, a koliko je u sebi imamo, toliko uspešno i funkcionišemo. Nije problem napiti se vode, bubrezi će izbaciti sav nepotreban višak i to je to. Ali šta se dešava kada uz vodu unesemo i alkohol, u obliku bilo kog alkoholnog pića? Bubrezi će i onda izbaciti vodu, ali ovoga puta će količina vode u organizmu biti manja od idealne. Drugim rečima, svako alkoholno piće je i diuretik, u isto vreme. To većina nas zna, bar iz iskustva. Problem nije toliki da bi se oko njega dizala prašina, osim u slučajevima tropskih vrućina, kada osećamo da organizam reaguje na poseban način. 

Da li je sledeće pivo rešenje ili ne? Bojim se da je odgovor negativan.

Samo održavanje životnih funkcija je prilično otežano, gubitak vode tokom održavanja telesne temperature je veliki. Nikome ne pada na pamet da se junači na podnevnom suncu, osim ako ga neka muka ne prisiljava na to. Samo telo nas opominje na to šta je dobro, a šta ne. I onda se dešava trenutak nepažnje, uzimamo bilo šta hladno, a ima li šta lepšeg od hladnog piva? I počinje karambol u organizmu. Žeđ se gasi u momentu, ali se pali uskoro, sa još većim žarom. Potrebna voda je već na putu za bubrege, a mi osećamo potrebu za novom. Da li je sledeće pivo rešenje ili ne? Bojim se da je odgovor negativan. Na nezvaničnih +40 (i nešto) ljudi koji nisu navikli na večitu vrućinu, ne znaju kako da funkcionišu normalno. Ova klima je za nas nova i nemamo vekovnih iskustava u borbi sa vrućinom, poput naroda koji su južnije od nas. U njihovim kulturama je alkohol uglavnom zabranjen, ovde aludiram na arapsku populaciju, gde se to verski ne toleriše, sa vrlo praktičnim aspektom, s obzirom na klimu. Tamo gde se alkohol konzumira, to se radi na vrlo specifičan način. Mediteranski narodi, koji piju vino, to čine na poseban način u letnjem periodu. Prvo, vino se razblažuje sa vodom, bar u odnosu 1:1, zatim pije se u hladovini, lagano i u trenucima odmora. Nema pijenja na suncu i plaži, neposredno posle fizički aktivnosti, ma koliko one bile zabavne i pogotovo se ne piju čista pića. Ovde nastupa mala kolizija sa onim što je na reklamama, ali zar moramo da verujemo svemu što vidimo? Iskreno, još je gora situacija sa reklamama za gazirane sokove, koji su lošija alternativa u gašenju žeđi, ali vratimo se na stara dobra alkoholna pića. Nema piva, vina i drugih alkoholnih napitaka na vrućinama, pogotovo ako smo direktno izloženi Suncu i ako radimo neki fizički posao.


Dotakli smo prvi problem, koji je vezan za vodu. Drugi problem se tiče učinka alkohola direktno, a ne posredno, kao diuretika. To što primećujemo da nas piće brže ''hvata'' na vrućini poseban je problem. Kada organizam radi punom parom, i kada se sve ubrzano odvija, i omamljenost alkoholom je brža, naravno. U prilog tome često ide i činjenica da alkohol ide na prazan stomak, jer slabo ko može da jede na velikim vrućinama, a podsećanja radi, želudac može direktno da apsorbuje samo vodu i alkohol, pa je i brzina dospevanja ovih supstanci maksimalna.
    Treća, ali ne i najmanje važna činjenica, ljubiteljima zdravog izgleda je značajna kalorijska vrednost alkohola. Alkohol se metaboliše u organizmu kao i druge energetske supstance, samo što je kalorijska vrednost alkohola 7 kalorija po gramu. Ugljeni hidrati daju 4,2 a masti 9,1 kaloriju po gramu. Sedam kalorija po gramu alkohol svrstava u energetski vrlo jake supstance. Nije ni čudo što se razmišlja o alkoholu kao alternativi benzinu. Jedini problem je to što motori mnogo efikasnije sagorevaju alkohol od mitohondrija u našim ćelijama. I to energije što se unese predstavlja prazne kalorije, tačnije veća je šansa da će nas alkohol ugojiti, nego što će nam dati korisnu energiju. Sve dijete sveta ograničavaju unos alkoholnih pića ili ih potpuno zabranjuju, što je češći slučaj. Čak i u hladnim danima treba biti oprezan sa alkoholnim pićima, jer uz njih ide i dosta ugljenih hidrata, najčešće u formi prostijih šećera (ovde je na prvom mestu pivo, a neposredno uz njega je i vino) što povećava ukupan kalorijski unos, a daje samo ''prazne kalorije''. Pivo i vino se u kategorizaciji namirnica svrstavaju u hranu, pa im tako i treba pristupati. Francuzi, kao najveći konzumenti vina spadaju i u najvitkije nacije na svetu. Dakle, možete imati i ''jare i pare''. Samo da znate da su američki naučnici našli tajnu njihove vitkosti- uprkos vinu, kroasanima, pašteti i sl. Tajna se sastoji u tome da francuskinje jedu obroke koji su 8 (osam) puta (!) kalorijski manji nego obroci amerikanki. Toliko o umerenosti.
    ''Ključ'' celog problema je da treba biti ''lav'' i savladati neke porive, jer ''muškarci znaju zašto'' ne treba piti na vrućinama. Bar sačekajte hladnije vreme. Živeli!

photo: izvor
licenca: cc 2.5


Tagovi: pivo


Pošalji tekst prijatelju
Štampaj
© Ovaj tekst je vlasništvo sajta MAKSIMALNO.com

Vrh strane

Poslednjih 40 članaka
Teretana
OSTALI TEKSTOVI
Teretana
Arena
Hi-tech
Seks
Zdravlje
Lifestyle
Zabava
MaxBioskop


PC PRESS Top 50 markica