Šesti međunarodni salon stripa

salon-stripa.jpg
Piše: Marko Stanković

Ako ste ljubitelj dobrog stripa nemojte propustiti 6. međunarodni salon stripa u Beogradu od 25. septembra do 28. septembra 2008. godine. Imaćete priliku da uživate u brojnim radovima koji su pristigli na konkurs i koji su u zvaničnoj konkurenciji za nagrade salona, kao i u radovima specijalnih gostiju salona.
16 Sep , 2008 - 1:49:28 AM


Korto Malteze - mornar bez broda!

Piše: Predrag Kovačević

Korto Malteze - mornar bez broda - je najpopularniji lik stvoren iz pera italijanskog umjetnika Huga Prata. Prvi put se pojavljuje kao sporedni lik u grafičkoj noveli "Balada o slanom moru", a ubrzo postaje protagonist serije fascinantnih avantura u svim dijelovima svijeta. Period kome Korto pripada - prve tri dekade XX vijeka - bilo je doba velikih izazova i prevrata.
12 Jan , 2006 - 2:21:00 PM


Zagor

Piše: Predrag Kovačević

Uvijek sam se pitao u cemu je fenomen Zagora pa uspjeva da jednako bude popularan i sada kao i prije 30 godina kada sam bio školarac. Meni su uvijek, u doba moga djetinjstva, bili bliži neki drugi Bonelijevi stripovi koji su izlazili u Zlatnoj seriji i Lunom Magnus Stripu. A vremenom mi se iskristalisao ukus pa sam našao svog favorita u Dilan Dogu, a zatim u Marti Misteriji i Natan Neveru. I evo opet pišem o Zagoru, a tekst o Dilanu ce da priceka.
8 Maj , 2005 - 6:22:00 PM


Modesty Blase

Piše: Predrag Kovačević

Mali je broj stripova koji za glavnog junaka imaju ženu. U stripovima su uvijek bile prisutne žene (normalno šta bi muškarci bez njih) ali uvijek kao pratilje ili ljubav glavnog junaka. Najpoznatiji ženski strip-junak je Modesi Blejz.
8 Jan , 2005 - 6:24:00 PM


Blueberry

Piše: Predrag Kovačević

Ima dosta nas iz starije garde koji smo odrasli uz western filmove, stalne sukobe kauboja i indijanaca u Sjevernoj Americi i stavljali se na stranu jednih ili drugih. Uporedo sa tim citali smo literaturu vezanu za tu tematiku bilo da se radilo o knjigama ili stripovima. Nove generacije imaju druge junake i uzore, svako doba stvara svoje heroje, pisane i crtane price zamijenio je monitor kompjutera. No ono sto je karakteristicno za novo filmsko doba jeste da se u poslednje vrijeme sve vise radi na ekranizaciji strip junaka, na snimanju filmova sa likovima iz devete umjetnosti.
1 Nov , 2004 - 6:25:00 PM


Ko hoda ne trči! - Grunf

Piše: Predrag Kovačević

U maju ove godine navrsilo se tacno 35 godina od izlaska prve epizode ovog legendarnog stripa koji je na prostorima ex-Yu stekao ogromnu popularnost. Mali je broj ljubitelja stripa koji nisu procitali barem nekoliko epizoda ovog stripa, jer onaj ko je procitao jednu nije mogao da izdrzi da ne procita i ostale. No, krenimo redom.
27 Jun , 2004 - 6:27:00 PM


Paolo Eleuteri Serpieri - Druna

Piše: Predrag Kovačević

Svoje djelo Druna sam Serpieri je nazvao erotska SF novela. No pored toga to je i strip horor žanra tako da obuhvata primjese svega navedenog. Kriticari se slažu da scenario nije jaca strana njegovog opusa i da se citava radnja svodi na nasilje i brutalni seks, ali niko ne osporava njegovo umjece u crtanju pejzaža i sjajnog osjecaja za anatomiju, posebno žensku.
12 Mar , 2004 - 6:28:00 PM


<< prethodna sledeæa>>

Poslednjih 40 članaka
Strip

NAJNOVIJE NA FORUMU

OSTALI TEKSTOVI
Teretana
Arena
Hi-tech
Seks
Zdravlje
Lifestyle
Zabava
MaxBioskop


PC PRESS Top 50 markica