Suši - kratko i jasno
Piše: Marko Stanković - Svi tekstovi ovog autora/ke
7 Maj , 2010 - 5:21:19 AM

susi-400.jpg

GLASAJTE
Interesantno je kako vrsta hrane može da bude tako zastrašujuća za veliki broj ljudi. U nekim krugovima, dovoljno je samo spomenuti reč suši da bi ubrzo zatim neko od prisutnih napravio bolnu grimasu, i zamolio da se promeni tema, jer izgleda da je suši sinonim za bol i "nezdravu" hranu. Da, upravo tako. Izgleda da je suši nepremostiva prepreka za mnoge ljude. Vreme je da se i taj taboo pobedi, jer zaboga, japanci i ostatak sveta konzumiraju suši već stotinama godina i mislim da je red da im se pridružimo.
Kao prvo reč "suši" ne znači "sirova riba". Tačno je da je sirova riba jedan od omiljenih sastojaka suši majstora, ali ne znači da nećete pronaći suši bez sirove ribe. Reč "suši" zapravo opisuje vrstu pirinča koji se koristi u sušiju. Da bi bolje razumeli svrhu sušija, moramo da objasnimo korene ove stare japanske tradicije.

Kako je sve počelo

Verovali ili ne, suši je zapravo izmišljen negde u Kini u 7. veku, ali je vrlo brzo postao popularan u Japanu. U početku cilj je bio da se fermentuje riba, i tako sačuva za kasniju upotrebu, međutim, vremenom se oblik i uloga sušija znatno promenila i danas postoji veliki broj vrsta. Jedna od najpopularnijih uloga sušija je zapravo bila da služi kao neka vrsta brze hrane, za duge kockarske noći. Upravo tako. Muškarci bi provodili sate kockajući se, i naravno da ne bi ostali gladni, konzumirali bi suši. Ako ste do sada izbegavali suši jer vas brine da će vam ugroziti muškost, vreme je da okrenete novi list.

Sirova riba i ostali mitovi

Zašto baš sirova riba? Vrlo jednostavno objašnjenje. Ukus sirove ribe je zaista drugačiji i osvežavajući. Naravno, riba mora biti vrlo sveža. Što svežija to bolje. Ako vaš suši "ne miriše kako treba" ili još gore "smrdi", to nije dobar znak, i to znači da vas je suši majstor izneverio i servirao vam ustaljenu ribu. Najčešće se za suši koristi tunjevina, mada su i ostali morski plodovi vrlo popularni, sve zavisi od kreativnosti suši majstora.

Ukus sirove ribe je zaista drugačiji i osvežavajući

Kakav je ukus sušija? Mnogi otpisuju suši iako ga nikad nisu ni probali. Moj predlog je da kada vam se sledeći put ukaže prilika da probate suši, slobodno nagrnite i probajte što više vrsta. Suši majstori su vrlo kreativni i na našu sreću postoji veliki broj različitih sušija. Tipičan suši sadrži neku vrstu morskog ploda, ili u novije vreme, možda i piletinu, neku vrstu povrća (obično krastavac, šargarepu itd), pirinač i morske alge. Dobar suši je vrlo osvežavajući, i ukus se ne razlikuje mnogo od ukusa obične ribe. Naravno, tu su razni sosovi koje suši majstor doda, i naravno tu je i neizbežni soja sos (slani sos u koji se umače suši).

Šta se sve nalazi na stolu

Suši se, kao što već znate, jede štapićima, ali to ne znači da morate da patite ako niste dovoljno iskusni u baratanju s ovim čudnim azijatskim izumom. Svaki suši restoran će vam rado dati viljušku i pustiti vas da uživate u hrani. Naravno, poželjno je da naučite da baratate štapićima kako bi kompletirali doživljaj, i uz malo vežbe, i uz pomoć interneta, neće vam trebati puno vremena da savladate čuvene štapiće.

Suši se obično služi u velikom tanjiru koji se obično nalazi na sredini stola i iz koga se služe svi. Svaka osoba za stolom dobije svoj tanjir, par štapića, držač za štapiće i malu činiju za soja sos. Pored sušija dobićete i malo džindžera, vasabija (zelene boje) i soja sosa. Međutim, oprez, jer vasabi je vrlo ljut i mala količina pomešana sa soja sosom će vam sigurno otvoriti sinuse. Počnite sa vrlo malo (kao zrno pasulja) vasabijem pomešanim sa soja sosom u vašoj činiji, i zatim umočite suši u tu smešu i pomolite se da niste stavili previše vasabi sosa.


Osnovne vrste sušija

Iako postoji dosta različitih vrsta sušija, mi ćemo vam predstaviti samo one najosnovnije i najčešće konzumirane vrste.

maki-susi-400.jpg

Maki suši - Foto: Flickr (rick)

Maki Suši je verovatno najprepoznatljivija vrsta sušija. Na listu napravljenom od presovanih algi se doda sloj pirinča, pa se zatim dodaju ostali sastojci (riba, povrće itd.). Sve se to uvije u rolnu, i zatim iseče na komade. Ovako isečeni kolutovi su verovatno kako mnogi zamišljaju suši, međutim, to je samo jedna od mnogih vrsta sušija.

nigiri-susi-400.jpg

Nigiri suši - Foto: Flickr (takaokun)

Nigiri suši je još jedna od poznatijih vrsta sušija. Pirinač se pažljivo oblikuje u nešto nalik ćevapu, pa se zatim na vrh obično stavi filet sveže ribe, povrće i ostali sastojci koje izabere suši majstor. Ovakvi komadi sušija se zatim mogu umočiti u soja sos i tako konzumirati.

temaki-susi-400.jpg

Temaki suši - Foto: Flickr (takaokun)

Temaki suši se još naziva i "rukom urolan" suši. Za izradu ovakvih sušija se koriste slični sastojci kao i za Maki suši, ali razlika je u tome što se sastojci urolaju u neku vrstu fišeka.

Rastom popularnosti sušija povećao se i broj kombinacija, tako da sada svaki suši restoran pokušava da se izdvoji od ostalih nekom svojom specijalnom kreacijom. Iako su sastojci raznoliki sama ideja sušija će uvek ostati ista. Suši je uvek napravljen od svežih, kvalitetnih sastojaka, pripremljenih sa dosta pažnje i kreativnosti, a uz sve to suši je vrlo zdrav i ukusan.

Probajte nešto novo. Izvedite vašu omiljenu osobu na suši večeru i otvorite vrata u neki drugi svet. Možda ne možete da priuštite put u Japan, ali zato možete da priuštite sebi suši restoran avanturu.

Probajte suši u sledećim restoranima:

IKKIBAR - Sushi bar & Japanese house
Gospodar Jovanova 46, Beograd
Tel: (011) 2184 – 183 ; (063) 250 - 270

Sushi Bar Tokyo
Ćumičevo Sokače L.46, Beograd
Tel: 011-3248676, 064-0064103

ĐU ĐU
Rige od Fere 16, Beograd
Tel: 011-2182-276

Foto:
Flickr

Licenca:
Creative Commons


Tagovi: Lifestyle Hrana Ishrana Japanska hrana Restorani Suši


Pošalji tekst prijatelju
Štampaj
© Ovaj tekst je vlasništvo sajta MAKSIMALNO.com

Vrh strane

Poslednjih 40 članaka
Lifestyle
OSTALI TEKSTOVI
Teretana
Arena
Hi-tech
Seks
Zdravlje
Lifestyle
Zabava
MaxBioskop


PC PRESS Top 50 markica