Serviranje vina
Piše: Duan Stanar - Svi tekstovi ovog autora/ke
11 Dec , 2002 - 12:11:00 AM
GLASAJTE
Obzirom da je pred nama sezona praznika ( tu su Sveti Nikola, katolicki bozic, nova godina, pravoslavni bozic, srpska nova godina, kvanza, bajram i da stanemo tu ), verovatno cemo se suociti sa problemom: koje vino da serviramo gostima ili za koje da se opredelimo u gostima.
Osnovna ideja ove price je da se pravilno odabrana pica i jela moraju dopunjavati i davati jedno drugom da naglase glavne karakteristike ( miris, boja i ukus ), sto ce na kraju dovesti do vrhunskog gurmanskog dozivljaja.

Pre svega moramo napomenuti da kada sluzimo vina moramo pratiti sledeci raspored: prvo se serviraju laka bela vina zatim ruzice i na kraju crna vina. Takodje treba znati da se mlada vina posluzuju pre starih i da sa najpre iznose suva vina, polusuva i na kraju slatka vina.

Aperativi tj. digestivi imaju zadatak aktiviranja organa za varenje i treba ih sluziti otprilike pola sata pre pocetka obroka. Kao aperativi mogu da se koriste pored vocnih rakija i konjaka i vermut, seri i porto vina, kao i jaka bela vina.

Uz predjela koja se najcesce sastoje od sunke, salame, kobasice, raznih pasteta itd. serviraju se jaka i popuno prevrela ( bez secera ) bela vina: rizling, zilavka, malvazija, semijoni, bagrina ili, silvaner. Uz predjela koja sadrze jaja ili za tu svrhu specijalno pripremljeno meso treba sluziti ruzice ili laka crna vina. Preporucujem: prokupac, skadarku ili frankovku ( ako nadjete ova zadnja dva svaka cast ).

Uz supu se serviraju jaca bela vina sa razvijenim mirisom: beli burgdunac, traminac. Mada treba napomenuti da mnogi ljudi ne vole uz tecna jela nesto da piju, tako da se konsultujte sa gostima oko ovoga.

Dobro pripremljeno zivinsko meso ili riba najbolju dopunu ce naci u belim vinima bez secera, a uz riblju corbu je najbolje sluziti vina tipa ruzice. Visoko kvalitetna, dobro odnegovana, jaka, puna i maloopora crna vina sa razvijenim bukeom ( vrhunska aroma ) posluzuju se uz telece, svinjsko i ovcije pecenje a takodje i uz divljac. U obzir dolaze: crni burgdunac, merlo, kaberne, plavac, vranac itd.

Uz desert odgovaraju slatkasta i slatka vina sa malo kiseline i ne mnogo alkohola. To su obicno vina tipa muskat otonel, muskat krokan, traminac, madjarski tokajac itd. Ovde bi svoje mesto lako mogao naci sampanjac ili neko drugo penusavo vino.

Uzgred uz meksikansku ili indijsku hranu ( znaci u zacinjena jela ) preporucljivo je neko jako crno vino, dok uz testeninu ( ne preterano zacinjenu ) treba piti neko suvo vino.

Naravno ako niste u mogunosti da nabavite navedena vina napisao sam i kog tipa treba da budu ta vina.

I jos jedna mala stvar: kada budete sluzili vina gledajte da imaju temperaturu od 10-15 stepeni celzijusa.

Ako se pak brinete da ne unistite vas fizicki izgled preteranim konzumiranjem hrane, koje svakako ne mozemo izbeci sledecih mesec dana, evo i nekih energetskih vrednosti vina prebacenih u neko drugo jelo.

1L vina = 900 ml mleka = 370 g hleba = 385 g mesa = 5 jaja = 730 kalorija

Naravno sto je vino bogatije alkoholom i sto ima vise secera u sebi to je ono i kaloricnije.

Ne zaboravite da ce vino biti tu kataliztor opustanja i stvaranja prijateljske atmosfere i da je ono nezamenljivi deo svake slavske trpeze jer je ono i Hristova krv. Stari Grci kazu da je vino uz vatru jedno od tajni ukradenih sa Olimpa, bez oba ni danas ne mozemo i oba mogu biti korisna, u umerenim kolicinama.

A sad nazdravlje i zelim vam mnogo sretnih i ukusnih obroka.


Tagovi:


Pošalji tekst prijatelju
Štampaj
© Ovaj tekst je vlasništvo sajta MAKSIMALNO.com

Vrh strane

Poslednjih 40 lanaka
Lifestyle
OSTALI TEKSTOVI
Teretana
Arena
Hi-tech
Seks
Zdravlje
Lifestyle
Zabava
MaxBioskop


PC PRESS Top 50 markica