Hanson Robotics - početak revolucije
Piše: Marko Stanković - Svi tekstovi ovog autora/ke
15 Okt , 2009 - 6:37:49 AM

david-hanson-400.jpg

GLASAJTE
Da li je moguće pogledati robota u lice i zaboraviti da je u pitanju samo mehanička skalamerija prepuno žica i mini procesora? David Hanson, osnivač Hanson Robotics-a, već par godina neumorno radi na usavršavanju inteligentnog robota, koji je može da vodi logični razgovor sa ljudskim bićem i da uz to pokaže sve neophodne emocije na licu. Uz sve ovo Hanson-ovi roboti prate pogled svog sagovornika i vrlo uljudno odgovaraju na postavljena pitanja.
David Hanson je posvetio svoju karijeru unapređivanju robota koji neverovatno podsećaju na ljudska bića. Posle završetka studija na Rhode Island School of Design 1996. godine, David je radio i kao skulptor i glavni savetnik za Walt Disney Imagineering, da bi zatim završio i doktorske studije na University of Texas. Tokom studija i rada za Walt Disney, David je sve svoje vreme poklanjao svojoj najvećoj strasti, robotima. Njegova želja da robote učini što prirodnijim ga je čak i navela da izmisli i novi elastični materjal pod nazivom Frubber, koji mu je omogućio da lakše manipuliše pokretima lica. Naime, Frubber je vrlo elastičan materjal, i za njegovu manipulaciju je potrebno vrlo malo energije. Ovo je omogućilo Davidu da ubaci više manjih elektromotora koji zahtevaju vrlo malo energije, i time poveća manipulaciju lica robota.

robot će vas i direktno pogledati u oči kada vam odgovara na pitanje

Međutim, nije sve u izgledu. Roboti koje je David dizajnirao sa svojim timom imaju i "inteligentne" sposobnosti. Uz pomoć velikog broja različitih AI (Artificial Intelligence) tehnologija roboti su u stanju da prepoznaju ljudski glas, i uz to odaberu i odgovarajući odgovor na postavljeno pitanje. Takođe, robot će vas i direktno pogledati u oči kada vam odgovara na pitanje, zahvaljujći kamerama koji imaju mogućnost da prepozanju ljudska lica. Kao što vidite u pitanju su vrlo kompleksne mašine čiji će nas razvoj u narednim godinama sve više i više iznenađivati.


Izgleda da je samo pitanje vremena kada će roboti početi da se "mešaju" sa ljudima, a do tada....


Foto: hansonrobotics.com

KOMENTARI (strana 1 od ukupno 1)
RICEGay35 kaze:
Postavljeno: 2538 dana
The <a href=" ... bestfinance-blog ... /topics/home -loans">home loans</a> seem to be useful for people, which want to start their own career. By the way, that's not hard to get a credit loan.
 
image verification 


Pošalji tekst prijatelju
Štampaj
© Ovaj tekst je vlasništvo sajta MAKSIMALNO.com

Vrh strane

Poslednjih 40 članaka
Hi-tech
OSTALI TEKSTOVI
Teretana
Arena
Hi-tech
Seks
Zdravlje
Lifestyle
Zabava
MaxBioskop


PC PRESS Top 50 markica