Ultramaraton - testiranje izdržljivosti ljudskog tela

yiannis_kouros.jpg
Piše: Marko Stanković

Od Maratonskog polja (490 godine pne), pa sve do današnjih maratonskih trka, milioni ljudi su sa dosta motivacije i strasti istričali tih čuvenih 42km i 195 metara. Potrebno je dosta želje i istrajnosti da bi se samo pripremilo za maratonsku trku, dok je sama trka poseban mentalni i fizički napor u kome samo najbolji trkači mogu da istraju. Šta daje motivaciju trkačima da se punih 2 do 3 sata bore protiv sunca ili kiše, grčeva i hroničnog umora? Odgovori na ovo pitanje su verovatno različiti u zavisnosti od trkača, ali sve u svemu važno je prepoznati činjenicu da je završetak maratona sam po sebi veliki podvig i da su maratonci posebna kategorija sportista. Ali, ko su onda ultramaratonci? Ko želi da trči i posle istrčanih 42km?
1 Sep , 2010 - 7:05:57 AM


Večiti košarkaški talenti

Piše: Saša Gerginić

Košarka je "Kraljica sportova" u našoj zemlji i uvek će to sigurno ostati. Veliki broj medalja nekadašnje Jugoslavije sa Evropskih i Svetskih prvenstva dovelo je do toga da svako muško dete u srpskoj porodici zna od malena da je basket u našoj zemlji i te kako popularan. Nije ni čudo da je kontinuitet osvajanja medalja nastavljen, da se u Srbiji svake godine rađa nekoliko vanserijskih talenata koji plene igrom pod obručima.
13 Feb , 2010 - 11:53:07 PM


Rukometaši, vi ste na redu

Piše: Saša Gerginić

U Austriji se od 19. do 31.januara 2010.godine održava deveto po redu Evropsko prvenstvo za 16 najboljih selekcija Starog kontinenta. Među najjačim reprezentacijama naći će se i naša selekcija, prvi put pod nazivom Srbija. Kao što tradicija nalaže svaki početak godine rezervisan je za rukometne muške ekipe, a završava se sa šampionatom u ženskoj konkurenciji.
17 Jan , 2010 - 6:54:44 PM


Bugatti 16C Galibier koncept

Piše: Marko Stanković

Sećate se Bugatti Veyron-a? Baš kada sam mislio da će biti verovatno nemoguće dizajnirati i napraviti lepši automobil, Bugatti je uspeo da mi ulije dozu optimizma i entuzijazma. Predstavljamo vam Bugatti Galibier 16C koncept. Moćna, elegantna mašina obavijena aluminijumom i fiberglasom.
16 Sep , 2009 - 8:24:11 AM


Najveći evropski drifteri u Srbiji!

Piše: Marko Stanković

Međunarodno takmičenje u driftu, bočnom klizanju automobila, pod
nazivom "KING OF EUROPE" održava se 26. i 27.jula ove godine u
Kragujevcu.
15 Jul , 2008 - 5:15:19 AM


Amater koji je pobedio Džordana jedan-na-jedan!

Piše: Marko Stanković

Šta je potrebno da bi se dobila šansa za jedan-na-jedan sa velikim Majkl Džordanom? Većina od nas bi dala sve za jednu ovakvu priliku, ali na svu sreću John Rogers Jr. nije morao da se odreke svega što ima već “samo” 15 hiljada dolara. Ova lepa suma dolara mu je kupila 3 dana u Džordanovoj letnjoj školi letenja u Las Vegasu pre nekih 5 godina, i šansu da se oproba protiv letećeg Majkla.

30 Mar , 2008 - 8:49:45 PM


The Ultimate Fighting Championship

Piše: Marko Stanković

Ko bi pobedio u direktnoj borbi, bokser ili karatista, džudista ili kikbokser. Početkom devedesetih par momaka iz Kalifornije je postavilo slično pitanje, i jedini način na koji su mogli da saznaju je da organizuju turnir koji bi odgovorio na ovo interesantno pitanje. Tako je sve počelo.

3 Jul , 2007 - 5:50:03 AM


Osvajanje Južnog pola

Piše: Marko Stanković

Šta to može navesti čoveka da se upusti u avanturu koja je manje više smrtna kazna? Kako preživeti na  skijama i uz to preći distancu jednaku dužini 69 uzastopnih maratona? Ovo je priča o Ben Saundersu, mladiću čiji se život vrti oko dva pola, Južnog i Severnog.
5 Maj , 2007 - 5:31:30 AM


SP u Nemačkoj

Piše: Žika Bogdanović

Dragi čitaoci, kada se pomene inat, priznajte da se odmah osetite prozvanim i počnete da prevrćete po glavi slike svih nacionalnih finala u kojima smo gubili, a na kraju dobili zahvaljujući njemu, opšte prihvaćenoj kolektivnoj osobini. Ali nemamo samo mi urođeni talenat za dokazivanje, kada nas neko opasno uvredi ili nipodaštava. Tu su i Nemci. Naravno, uz njih ide i ona poznata maksima, „red, rad i disciplina“.
20 Jan , 2007 - 4:32:45 AM


Baj, Baj Ej Aj

Piše: Predrag Filipović

Dragi posetioci sajta MAKSIMALNO.com, dozvolite glavnom uredniku za Arenu da Vam se posle duže pauze ponovo obrati. Na sreću imam dobar izgovor za tu dužu pauzu, u pitanju je brak. Kao i mnogi drugi slavni junaci asfalta pre mene, eto i ja sam pao žrtva toj surovoj pojavi posle višegodišnje borbe. Događaju je prisustvovao kao kum i gdin Glavni Urednik, Marko Stanković, pa moram dam u se malo odužim i ovim putem. Uglavno majke i očevi širom sveta mogu ponovo mirnije da spavaju, jer jedan manijak manje banči po ulicama i kafanama vrebajući njihove ćerke. Ipak čak ni brak me nije mogao zadržati od pisanja na gore navedenu temu, odlasku Allana Iversona iz Philadelphie 76ers u Denver Nuggets (Nugget- to vam je kao neka vrsta pohovanog testa, ili piletine, ali nije bitno ime, bitno je da je Denver uvek u sred zime).
25 Dec , 2006 - 6:19:16 AM


<< prethodna sledeæa>>

Biseri komentatora

Poslednjih 40 članaka
Arena

OSTALI TEKSTOVI
Teretana
Arena
Hi-tech
Seks
Zdravlje
Lifestyle
Zabava
MaxBioskop


PC PRESS Top 50 markica